tisdag 24 mars 2015

24 mars, Jiggers

Nu börjar arbetet med en dags introduktion när jag får följa min kollega under hennes mottagning. Återigen väldigt många intryck och jag ska återkomma till de enskilda byarna och mottagningarna senare. Det känns dock bra att organisationen verkar fungera, teamet är kunnigt och väl samarbetet.

Efter dagens mottagning med 25 patienter fick vi lunch som byrådet, Health council, tillagat och sedan åkte vi till en skola för psykiskt funktionshindrade barn. Skolan drivs av regeringen och har ca 40 elever.

Förra veckan sökte skolans rektor med 3 av barnen för problem med "jiggers", sand flias, sandloppor, och han berättade att många av skolans elever har problem.
Jiggers är en plåga, framförallt hos barn som går barfota. Lopporna lägger ägg under hud och naglar, vilket leder till inflammationer och sår, sekundära infektioner, tappade naglar och svåra smärtor.
I Kenya finns flera olika projekt som syftar till att hantera problemet.
För bilder (otäcka) och mer information sök på Jiggers på internet.

Skolans elever uppradade för behandling.
Idag åkte alltså vårt team med läkare, sköterska och läkemedlesansvarig tillsammans med 4 personer ur byrådet till denna skola för att demonstrera hur man kan göra för att få bukt med problemet. Det går rent handgripligt till så att barnen får fotbad med skrubbning av lösa förändringar och skorvar, sedan skrapning, slipning, bortskärning av hårdare hudförändringar. Efter detta ett fotbad med vätesuperoxid i 20 minuter. 40 barn behandlades och det tog sin lilla tid.


Behandlingen ska upprepas med tre dagars mellanrum tills förändringarna är borta. Byrådet kommer att följa upp behandlingarna och ge råd och stöd. Barnen ska bära skor, men problemet är att endast hälften av dem ägde ett par skor. Helst ska också marken kring bostäder/skolan behandlas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar