söndag 12 april 2015

10 april, fredag, Suwo

Bingo den här morgonen, både vatten, el och internet..

Dagens mottagning var i Suwo. 29 patienter, varav 11 under 5 år. Bara 4 malariafall, men ett svårt sjukt barn (inte barnet på bilden) som hade fått otillräcklig medicinering och dessutom var undernärd. Barnet remitterades till sjukhus efter övertalning. Mamman hade inte pengar tillräckligt så hon fick pengar från Poverty fund till transporten.


Malaria är vanlig och kanske den farligaste av sjukdomarna hos små barn, men väldigt många barn har hudåkommor. Det rör sig ofta om skabb, svampinfektioner, småsår och de är väldigt ofta sekundärinfekterade, ibland med feber och allmänsymptom. I Sverige skulle man kunnat behandla många med enbart lokalbehandling, men här behövs ofta antibiotika. När man bläddrar i journalen ser man att den inhemska sjukvården är mycket frikostig med antibiotika, ofta flera preparat samtidigt och i korta kurer. Man kan höra resistensbomben ticka.
Några morgnar när vi åkt ut till klinikerna har jag sett kvinnor sopa asfalten på avfarter från vägen. Nu förstår jag varför de gör det. Det är för att torka och rensa majs, torka svamp och kassava.

Fält med kassavaKassava finns av två sorter, en som man kan äta färsk och som smakar ungefär som potatis och en sort som är giftig, dödligt giftig har man sagt mig. Om den torkas försvinner giftet och den kan malas till mjöl och användas i matlagning.


Kassava på tork

Vi hade en mycket lugn kväll med tidig sänggång eftersom vi ska på dagstur i morgon till en nationalpark, avfärd redan 5.30. Gäsp!!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar