torsdag 16 april 2015

14 april, tisdag, Ebubambula

Morgonpromenad och sedan avfärd ca 8.00. Dagens mottagning är Ebubambula, inte så dålig väg, mottagning i sakristian med lite avskildhet. Dagens mottagning var 30 patienter, varav 10 malaria, några svårt sjuka spädbarn som fick skickas in till sjukhus.

Liten flicka med smärtor från ögat efter en skada
En kvinna stannade också kvar länge i mina tankar.. Hon var avmagrad, trött och slut med lite ospecifika symptom från bröstet. För två veckor sedan hade hon varit till en klinik och blivit föreslagen fortsatt utredning med lungröntgen, men det hade inte familjen råd med. Nu kom hon med förhoppningen att "msungu", vitingen, skulle ha något annat förslag. Mitt förslag var också fortsatt utredning med lungröntgen, familjen skulle försöka spara ihop till det och under tiden fick hon multivitaminer och smärtstillande.

Min tolk idag heter Patrick. Han är 30 år gammal och arbetar sedan 3 år tillbaka som volontär i Health committe i byn och som tolk. Förutom att tolka åt mig för han register över patienterna, ålder och kön, diagnos och behandling samt betalning. Han arbetar utan betalning och är mycket engagerad i sitt arbete. Hans dröm är att kunna vidareutbilda sig i Community health and HIV-management, men detta kräver pengar som han i nuläget inte har.Han berättar att hans far dog när han var 2 år gammal, modern ärvdes av en farbror och fick ytterligare 9 barn. Han har gått i primary och secondary school i 12 år med goda resultat, men det fanns inte pengar till fortsättning. Han är nu gift och har 2 söner, 7 och 5 år gamla. Han är "farmer" och har några odlingslotter som han har för husbehov och en liten "garden" för grönsaker som han kan sälja. Han har 2 kor och några getter och höns. Han klarar familjen, men har inga marginaler.


En stamgäst avslutade mottagningen. Den här hönan kommer in alltemellanåt, kollar läget och går sedan lugnt och värdigt ut igen.

 Dagen avslutades med en kort genomgång med Health committe medlemmarna om sårvård. Efter detta lunch med ris, bönor, te och bananer.
Efter hemkomsten hade vi som vanligt på tisdagar genomgång med teamen, även här pratade vi sårvård. Vi fick också hjälp att köpa mer datatid. I helgen upptäckte vi möjligheten att se  Rapport på SVTplay, men det var tydligen som att öppna dammluckorna för databundle-åtgången så det får vi sluta med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar