torsdag 2 april 2015

2 april torsdag Itete

Tid för en snabb morgonpromenad före avfärd. Vi går strax efter 7 när det ljusnat. Första delen av vår promenadväg går genom chambas och där är det full aktivitet. Vi går också förbi en källa där många hämtar vatten i stora dunkar att transportera på cyklar eller på huvudet.
Sedan kommer vi in på smågator där hönsen springer omkring och pickar, tuppar är kaxiga och gatorna är fulla av lager med gammalt avfall. Ofta är det aktivitet i kyrkorna med musik som kanske är live, kanske inspelat.

 Huvudgatan är full av aktivitet, framför allt vid "resecentrum" där stora och små bussar, bilar, motorcyklar och cyklar söker kunder att transportera.

Dagens mottagning var i Itete. Det är den mottagning som är hårdast belastad och idag hade vi 48 patienter varav en del var svårt sjuka. Inte heller idag fanns tid för fotografering av verksamheten.

Journalskrivningen är mycket enkel, men ska innehålla sjukhistoria, undersökningsfynd, diagnos och behandling. Patienterna har med sig ett litet häfte där uppgifterna dokumenteras.


45-årig kvinna med general body pain och svettningar sedan 3 dagar tillbaka, feberfri vid besöket, men feber tidigare (vilket jag inte skrev i), testar positivt för malariaparasiter, får behandling med malariamedicin (Artemeter Lumefantrine = AL))på mottagningen, en dos till efter 8 timmar och sedan 2 doser dagligen i ytterligare 2 dagar, samt paracetamol som febernedsättande.

2 kommentarer:

  1. Hej syster! Nu har även jag hittat bloggen. Otroligt intressant. Vilken upplevelse.
    Hälsningar från oss i Örebro. Kram

    SvaraRadera
  2. Vad spännande att få läsa om ditt äventyr! Verkligen viktigt arbete du utför! Kramar från Sara

    SvaraRadera