torsdag 23 april 2015

22 april, onsdag, Namasanda

Morgonpromenad genom staden, huvudgatan och runt några kvarter. Då passerar vi bland annat Baraka hotel, som har fascinerat oss. Hotel härikring behöver inte nödvändigtvis betyda att man erbjuder övernattning, utan det räcker om man kan erbjuda sittplats och en dricka. Baraka Hotel ser ändå ut som en lite enklare ställe.Väl hemkommen var det dags att packa bilarna och köra iväg. Den ena bilen var dock på lite dåligt humör och ville inte starta. Efter lite skruvande och prövande och påhejande gick den dock igång.
Mottagningen var i Namasanda, 23 patienter varav 10 malaria. Josefin hade återigen lagat ljuvlig kassava till förmiddagsteet. Vi hann inte med någon lunch och ingen utbildning med Health committe eftersom vi skulle på studiebesök på vårt närmaste sjukhus.


Jessica, jag och Sara, i bakgrunden byggnaden med vårdavdelningar.
Jessica, som är sjukhuschef sedan 10 år tillbaka, visade oss runt. Huvudbyggnaden är från 1935 och var från början en militärförläggning. Officersbostäderna är omgjorda till administration och två flyglar är nybyggda, en för mottagning och lab och en för HIV och TBC. Personalen består av en läkare, 4 medical officers, 36 sjuksköterskor och en del kringpersonal. Det finns en avdelning för män, en för kvinnor och 2 för barn, dessutom en maternity ward med förlossning och eftervård. Där har man tillgång till två kuvöser. Man har otrolig platsbrist, ibland 4 barn i varje säng, 2 vuxna i varje säng, ingen möjlighet till isolering, men man har som policy att aldrig avvisa någon patient som behöver inläggning. Man har kvalificerad personal, men stor brist på utrymme och utrustning.
Kollega Lena var på studiebesök på ett annat, lite större sjukhus där man hade lite bättre förutsättningar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar