tisdag 28 april 2015

27 april, måndag, Khandai

Blött och slaskigt framför kyrkan där vi har vår mottagning.Det har regnat hela natten och är rejält blött ute. Vägarna är otroligt sliriga och genomsatta av regndiken av varierande bredd och djup när vi kommer från asfalten. Vi var i diket ordentligt en gång, men Eric tog oss säkert upp igen.Kyrkorummet där vi har vår mottagning

Maken Per-Olof var med ut till mottagningen idag och liksom jag var första dagen så var han överväldigad av landskapet, mängden människor, fattigdomen, mängden patienter på kliniken och de minimala resurserna vi har för att bedriva sjukvård.


"Väntrummet"

Även idag hade regnet satt stopp för en del patienter. Vi hade 20 besök, inga svårt akut sjuka, 5 med malaria och 4 med svår blodbrist av.
 Efter mottagningen fick vi lunch och sen hade vi en diskussion med Health committe över ämnet nutrition. Ännu har vi inte sett så många undernärda barn, men nu är planteringssäsongen över och man kan inte skörda förrän i juli, så nu säger personalen i teemen att det kommer att bli vanligare och vanligare. Budskapet idag handlade om att mödrarna ska amma så länge som möjligt, helt fram till 6 månader och sedan delvis. Man försöker också informera om näringsinnehållet i olika livsmedel som finns billigt tillgängliga i hushållen. Risken är att man ensidigt använder majs, ris, potatis och cassava, alltså endast kolhydrater, och säljer proteinrika bönor för att köpa dyr babygröt eller mandasi - en sorts friterat bröd eller munk..1 kommentar:

  1. Måste kännas bra att PO kunde komma ner och få dela lite av dina upplevelser. Även om man läser och ser dina bilder förstår man nog inte riktigt hur det verkligen är.

    SvaraRadera