lördag 4 april 2015

4 april påskafton i Kisumu, båttur på Viktoriasjön

Föreståndaren Alois har förberett tidig frukost för oss eftersom vi ska på båttur på Viktoriasjön. Vi blir hämtade av vår guide redan kvart över 6 eftersom vi hade hoppats att få se soluppgången över sjön.  Nu blev det inte så, eftersom det regnade till en början, men vi fick en händelserik och spännande resa ändå.Vi såg flodhästar, fiskebåtar, mangroveträsk, flodfiske och en marknad i en liten fiskeby.


Flodhästar är strikta vegetarianer och blir aggressiva mot människor endast om de känner sina ungar hotade.

Fisket kan ske med lina, med nät eller med trål. Enligt vår guide hör endast 6 % av Viktoriasjön till Kenya och den vik som vi åkte i är hårt överfiskad, övergödd och förorenad från floderna och även bottentrålad för hårt.
Fiskebåtarna är beroende av rätt vind för att komma ut till fisket, och om de inte har vind kan näten bli liggande ute flera dygn. Fisken kanske har hunnit dö i näten, men om jag förstod guiden rätt torkar man då fisken och den kan ändå användas till föda.

Båtarna är av trä och ofta färgglatt målade


Vi åkte upp efter en slingrande flod, där regnen nu hade gjort även omgivande fält vattentäckta. Fågellivet var rikt, men jag och min kamera klarar inte av att fånga så många..

Fiskfälla
 Här fiskade man med en sorts fällor, som mjärdar, men stationära. Det var framför allt malar, några kg tunga, som man kunde fånga.

I floden genom byn fiskade man även med nät som man drog mellan sig, vadande på varsin sida av floden. Fångsterna var mycket små denna dag.På marknaden såldes som vanligt mycket frukt och mycket tomater, övriga grönsaker är lite färre nu eftersom regnen inte kommit igång riktigt än.Till vänster på den här bilden ser man hemmakokt tvål, rakt framför guidens sko ses fotogenlampor gjorda av konservburkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar