söndag 12 april 2015

8 april, onsdag, Namasanda

På morgonen strömlöst, men vi börjar få rutin. Det tråkiga är att utan ström har vi heller inget internet, så både bloggande och kontakter med familjen ligger nere. Och även möjligheten att söka medicinsk information kring alla de sjukdomar och symptom vi inte är så bekanta med. Det är en stor fördel att vi är två läkare som bor tillsammans - vi kan diskutera problem och frågeställningar.

Utsikt från mitt fönster
Dagens mottagning var i Namasanda och löpte på som vanligt. Endast 15 patienter, det är fortfarande planteringssäsong och regnperioden har ännu inte gett den stora uppgången i malaria som väntas.

Min rumsavgränsning
Utanför varje klinik finns en bränngrop för avfall. Där bränns allt avfall utom stickande och skärande föremål - papper, kompresser, handskar, plast.


Judith är den i vårt team som har hand om mediciner. Vi har tre stora boxar som innehåller allt vi kan ordinera. Det är naturligtvis mycket begränsat, men väl avpassat för behoven. Som standard ordinerar vi antibiotika och andra avgränsade behandlingar i en hel kur, kroniska medicineringar eller vid behovsmedicineringar endast för en vecka och sedan rekommendation att köpa på Phamacy. Judith delar sedan ut medicinen och ger information om hur behandlingen ska tas/genomföras. Hon informerar också om myggnät vid malaria, vikten av vätska och febernedsättande och liknande ämnen.

 Hönsen finns överallt och jag har inte förstått riktigt vems höns det är. Kycklingar i alla åldrar finns också. Ägg verkar inte vara så stor del i dieten. Den här hönsfamiljen fanns alldeles utanför mitt fönster idag.

När vi kom hem mötte oss ett annat litet problem. Vi var nu utan både el, intenet och vatten. Avloppet fungerade fortfarande och vi har reservvatten i en tank på gården, så vi fick "duscha" och spola i toaletten med vattenkanna. Middag i pannlampans sken och även lite bokläsning med pannlampa. Vi har inga sena vanor, går isäng omkring 9 på kvällarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar