tisdag 28 mars 2017

28 mars Ebubambola

I gårkväll och i natt har vi haft åska och regn, inte precis ett stilla sommarregn. I kväll kom åskan igen och nu har vi ingen ström.

Vägarna ut till Ebubambola hade klarat regnet bra. Vi gick en morgonpromenad medan mottagningen ställdes i ordning och volontärerna och delar av jeepteamet hade undervisning för väntande patienter. Veckans tema är handhygien och handtvätt.


Dagens mottagning var lugn med 31 patienter, varav 14 med malaria. Våld i hemmet är ganska vanligt och nästan varje dag har jag någon patient som söker för skador, så även idag.
I Ebubambola har man byggt en ny skolbyggnad med 2 klassrum. Här pågår undervisning i det ena. Lärarinnan har undervisning för 72 elever, halva klassen är utanför bild. Från sakristian där jag jobbar kan man se dörren till skolan och framåt lunch var det några barn som smet iväg för att leka i stället.


Väl hemma var det min och kollega Lenas uppgift att undervisa jeepteamen. Vi har tillsammans med teamen kommit fram till teman tidigare och idag har vi pratat om överansträngningsutlösta besvär från rygg, skuldror och knän. De flesta vuxna vi träffar är småjordbrukare, farmers, som odlar för familjens behov. Allting görs för hand med enkla hackor och machetes, så överbelastning är mycket vanligt, speciellt nu under planteringssäsong.
Det är alltid en utmaning att berätta om våra svenska behandlingar och samtidigt tänka på att det ska kunna användas här under enkla förhållanden. Vi ritade, berättade och demonstrerade och teamen trodde att det skulle kunna användas även här.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar