söndag 23 april 2017

20-21 april Itete och Suwo
Hälseneproblem finns även i Kenya. Här får en patient praktisk information om excentrisk träning och töjning.Mjältförstoring är vanligt hos barn som haft flera malariainfektioner. Oftast gör jag undersökningarna med barnen stående eller i förälders knä, men ibland på de skyhöga britsarna.
Sköterskan Sarah arbetar med ett nytt projekt som handlar om icke smittsamma sjukdomar, framför allt diabetes, hypertoni, hjärtsvikt, general body pain, astma och epilepsi. Hon screenar alla vuxna som kommer till kliniken med blodtryck och BMI och vi kan hänvisa till henne för uppföljning av våra patienter med dessa diagnoser. Projektet är fortfarande i sin linda, men är mycket lovande. I den offentliga sjukvården som våra patienter har tillgång till finns ingen kontinuerlig uppföljning, medicinerna är dyra och ofta ”out of stock”, vilket leder till att patienterna ofta avbryter sina behandlingar.


Med ut på våra kliniker har vi en ”governement nurse” från något av de närliggande sjukhusen. Denna vecka har vi Lenard, sjuksköterska och barnmorska, med oss. Han sköter barnavård och mödravård, family planning, dvs preventivmedelsrådgivning och hjälper dessutom till med omläggningar för våra patienter med sår.


Som vanligt finns patientmöten kvar i tankarna en stund, både glädjerika och tunga. Idag minns jag framförallt en ung familjefar som råkade ut för en cykelolycka i oktober. Han var mycket illa däran och fördes till regionssjukhuset där man konstaterade att han hade en blödning innanför skallbenet. Han låg kvar på sjukhuset i 7 dagar, man planerade för en operation, men han hade inte pengar till detta. Han har återhämtat sig delvis, men har fortfarande minnesstörningar. Idag sökte han för en annan sjukdom och jag vill röntga hans lungor, men han berättar att han fick sälja allt han hade för att betala sjukhusräkningen och har inte de ca 50 kr som behövs. Efter lite funderingar kommer vi fram till att han kan få någon som skjutsar honom på cykel till närmaste sjukhus med röntgen och jag betalar undersökningen från vår ”poverty fond”. 

Vardagen finns alltid närvarande. Höns byter ägare och behöver transporteras!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar