fredag 7 april 2017

7 april, Suwo

Stor mottagning igen och beklämmande mycket skabb och jiggers hos barnen.

Skabb med bakterieinfektion


 När vi var klara med mottagningen och höll på att plocka ihop kom åskan och regnet. Jag är innerligt tacksam för att mottagningen var klar, för ösregn på korrugerat plåttak och afrikanskt åskväder är ingen bra kombination - man hör inte ens sig själv prata.



Regnen är dock välkomna. De är lite försenade och majsen och övriga grödor behöver komma igång. All plantering är inte klar, men det måste komma mer regn innan man kan fortsätta. Ett annat hot mot skörden är invasion av en skadeinsekt, fall army vorm, som förstör framför allt majsen, stapelfödan häromkring.

All jordbruksmark behövs, så gräsmattan runt Doctors house har delvis grävts upp och odlas av personalen i jeepteamen. De är ofta kvar på kvällarna och planterar och rensar. De odlar mest majs, men också bönor och irish potatoes, vanlig potatis.



Komposthög behövs inte - det ser hönsen till. Personalen har dem som en extra inkomstkälla. De håller till bakom huset. Det är trevligt att höra dem under dagen, men tuppen är lite för morgonpigg för vår smak - omkring 5 börjar han gala, samtidigt som imamen gör första böneutropet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar