lördag 28 mars 2015

28 mars Lördag

Äntligen lördag – fast egentligen har vi inte hunnit vänta – tiden har gått fort. Idag hoppade vi över morgonpromenaden och tog sovmorgon. Eftersom vi lägger oss strax efter klockan 9 blir det ändå rätt tidigt. Nätterna har varit riktigt drägliga – inte olidligt hett – men med en ljudkuliss som är väldigt intensiv. Från kvällen musik, grodor, insekter, hundar, fåglar, intensiv åska och regn, framåt morgonen mera hundslagsmål, tuppar som gal och böneutropare från moskén. 

Huset vi bor i är med Mumias mått mätt lyxigt. Huset är inhägnat med ståltrådsstaket och låst grind. Vi har separata sovrum och separat toalett, möjlighet att duscha tempererat. Vi sover under myggnät. Vardagar har vi en hushållerska – Nancy -  som sköter handling och mat, tvätt och städning. Vi har kylskåp. Vi har också en vaktmästare/trädgårdsmästare/säkerhetsansvarig – Evans – som bor i ett litet gårdshus, och vi har en vakthund, en schäfer som heter Goldie. Dessutom har vi en tupp och lite hönor som pickar runt på gården. Jag vet inte riktigt om de är våra, men vi tror det. En del av tomten är uppgrävd för att bli en shamba – en liten odlingslott – för personalen.
Bilparkeringen och Goldies hus

Framsidan av vårt hus där vi oftast sitter på den lilla verandan
Evans gårdshus alldeles innanför grinden
Som inbiten nybyggare, huskramare och renoverare ser jag många möjligheter att fixa upp huset. Taket har läckt, eldragningarna kan ge en lite hicka, strömmen går ofta. En ficklampa i fickan är ett måste. Vi har ett utedass på gården i reserv. Och bakom dasset en bougainvilla som snart slår ut i full blomVi har en uppkoppling till internet och en router, men den har inte fungerat så bra sedan vi kom och igår la den av helt. En av våra chaufförer – Joseph – försökte hjälpa oss igår och var här idag också flera timmar. Vi har varit iväg till Safaricom center och förhoppningsvis kan de hjälpa oss på måndag.
"resecentrum"
En del av marknaden
Idag har vi också varit på promenad på stan. Vi har gått på marknaden och handlat grönsaker och på supermarket och handlat youghurt, flingor och nötter. Vi är de enda vithyade personerna i Mumias och väcker naturligtvis en hel del uppmärksamhet, men alla är vänliga och tillmötesgående. Staden är liten och vi har hittills inte gått vilse trots att staden är gyttrig.

Arbetet idag har gått ut på att städa ”doctors box”, gå igenom och komplettera innehållet och läsa på lite om tropiska sjukdomar. Vi möter en hel del nya sjukdomar, men också vanliga svenska som magkatarr, förkylning, ledvärk och kronisk smärta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar