onsdag 5 april 2017

3-5 april

Måndagen började ok med en lugn mottagning med 37 patienter i Khandayi. Vägen dit är fortfarande bra, nästan genomskuren av regn bara på ett ställe.

Men sedan har det varit tungt med 48 resp 49 besök. Det har inte regnat så mycket ännu, men det märks att malariasäsongen är här. 25-30 % av patienterna har malaria och framförallt barnen blir ordentligt medtagna. Kollega Lena och jag äter ju förebyggande malariamedicin, men våra lokala jeepteam gör inte det. De är noggranna med myggnät, men trots det har många av dem och deras familjer drabbats.

En annan stor sjukdomsgrupp är skabb, en sjukdom som i Sverige är beskedlig. Här är den däremot en riktig plåga. Utslag finns oftast på hela kroppen, värst på händer och i underlivet och klådan är svår. Patienterna, som oftast är barn, river sönder sig och får bakterieinfektioner i skrapsåren, ibland till och med med feber och allmänpåverkan. Man planerar nu för en kampanj ute i byarna för att kunna behandla hela hushåll.


När inte barnen är sjuka är de glada och leker som alla andra barn. De hoppar hopprep, hoppar över gummiband, spelar fotboll och leker med egentillverkade leksaker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar