tisdag 14 april 2015

13 april, måndag, Khandayi

Vi återupptar morgonpromenerande men går nu i stan eftersom regnen gjort det lite kladdigt på vår gamla rutt. Vi går ganska långt, går nästan vilse, men kommer tillbaka i god tid för avfärd.

Khandai ligger längre bort än de andra klinikerna och slutet av vägen är lite sämre. torrt och fint idag i alla fall.

Även den här kliniken är inrymd i en kyrka och ganska centralt i byn. Många nyfikna barn kikar in genom fönster och dörrar.


Mottagningen var ganska lugn, 23 patienter, men några svårt sjuka. Min första patient var en kvinna som blivit misshandlad av sin man för 3 dagar sedan. Det hade hänt många gånger förut när han varit full. Nu var hon sparkad och slagen mot huvud, hals, armar, bröstkorg och mage och jag befarade skador i buken. Jag ville skriva remiss till sjukhus, men det visar sig att hon inte har pengar, hon fick sälja en kyckling för att kunna komma på mottagningen. Efter lite diskussioner kommer vi ändå fram till att jag skriver remissen,  hon ska prata med en bror om sjukhusavgiften och så betalar vi transporten från Poverty fund.

Litet barn med malaria

Sköterskan Sentrine har barnavård och mödravård parallellt med mottagningen. I barnavårdsprogrammet ingår längd- och viktkurva och en rad andra hälso- och utvecklingsparametrar, som förs in i en barnavårdsbok som följer barnet ungefär som journalboken.


Mammor och barn väntar på Sentrine

Vaccinationsprogrammet innehåller difteri, tetanus,kikhosta, hepatitB, haemofilus influenzae, rotavirus, pneumococcer, mässling, gula febern, polio och BCG, dessutom A-vitamintillskott.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar