fredag 17 april 2015

16 april, torsdag, Itete

I natt har det regnat och åskat rejält, men på morgonen hade vi strömmen i behåll. Vanlig morgonrutin och sedan avfärd. Idag behövde vi köpa vaselin och babygröt, och detta gjorde vi på Mama Vatutu, en supermarket i Mumias, sedan ut till kliniken i Itete.
Den här kliniken är den enda på min linje som inte är inrymd i en kyrka. Byggnaden är uppförd för 3 år sedan och är tänkt som en dispensär. Tanken är att verksamheten ska tas över av Health committe och det regionala styret så småningom. Tyvärr räckte inte pengarna till för färdigställande, så endast ett rum har dörr och alla rummen har jordgolv. Mitt rum är närmast hitåt och jag har ett trasigt lakan som dörr.

Vid förra veckans mottagning hade vi besök av en man från det regionala styret och förhoppningen är att pengarna ska komma loss, men vägarna kan vara långa här i Kenya.

 Sköterskan har ett litet bås för mödravård och här är det lite lyxigt på så sätt att hon har en egen brits - annars brukar vi få dela.

Det finns ett nationellt mål att alla gravida ska gå på minst 4 besök på ANC, Ante Natal Care, under graviditeten. Sentrine upplever att det är god uppslutning på våra kliniker.


Vår labtekniker Eric har ett lite  större rum. Han har en liten solcell för att driva en lampa till mikroskopet och preparaten soltorkas. De dagar vi har regn får vi ofta vänta på provsvaren.


Detta är den tyngsta kliniken och idag hade vi 53 patienter. Sköterskan tog hand om några malariapatienter åt mig och förberedde några andra. Bland besöken idag fanns 14 malariapatienter, ingen så svårt sjuk att de behövde till sjukhus. Av de besök jag haft hittills under min tid här är ca 25% malariafall, många med svår blodbrist. Nu är regntiden igång och temperaturen är lägre, ibland ner till 20 grader, och astmapatienterna blir fler och fler.

Den patient som ligger kvar på näthinnan idag är en 16-årig pojke som ramlade på en elledning för en vecka sedan, fick strömgenomgång och föll ner medvetslös på ledningen, fick brännskador på arm och rygg, samt ingångs- och utgångsbrännskador på händerna. Han behandlades akut på sjukhus men kommer nu till oss för omläggning. Skadorna på händerna är djupa och på ena handen sekundärt infekterade. Han får antibiotika, kommer för omläggning 1 gång per vecka och kommer antagligen att läka ganska bra. Men han måste ha haft änglavakt som överlevde!


När vi kommer hem på eftermiddagen är vi oftast trötta och lite spaka. Det är skönt att sitta en stund och resonera med kollega Lena om dagens patienter, få ut lite av frustrationen över det som inte går att göra och kunna resonera kring hur man skulle kunna göra med de resurser som finns.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar