tisdag 7 april 2015

7 april tisdag Ebubambula

Under natten har det varit riktigt oväder med åska och storm och vi har strömlöst när vi vaknar. Våra jeepteam anländer ordentligt påpälsade och är förskräckta över att vi går barbenta och bararmade när det är mulet och bara 22 grader ute.

Dagens mottagning var i Ebubambula. Första halvan av vägen dit är asfalterad och riktigt bra. Dock är sockerrörsskörden i full gång och det är mycket tung trafik med traktorer som transporterar sockerrör. Andra halvan av vägen är jord och lera, mycket gropar och regnvattenpölar och värre kommer det att bli säger våra team.Mottagningen var ganska lugn med 26 patienter till doktorn, ingen akut svårt sjuk. 9 av dem hade dock malaria, de flesta barn.


6-årig flicka med huvudvärk, feber, aptitlöshet, kräkning, ingen diarre. Magsmärtor, hosta.
Normala fynd i status. (On Examination: No Abnormalities Detekted. )
Lab: Blood slide for malaria parasites - malariaparasites seen ++
Diagnos: Malaria
Ordination: Artemeter- Lumefantrine 20/120mg, 2 tabletter omedelbart, 2 tabletter efter 8 timmar och sedan 2 tabletter 2 gånger dagligen i ytterligare 2 dagar. Paracetamol.


Inte bara patienter besöker våra mottagningar.
 Vår sjuksköterska Sentrine hade en liten genomgång av munhygien med barnen i den intilliggande skolan och delade ut tandborstar som kollega Lena hade haft med sig. Mycket uppskattat.
Efter mottagningen bjuder hälsokommitten på lunch och idag blev det en riktig festmåltid med grön linssoppa, chapati - som är en sorts pannkaka- och ljuvliga avocados. Till det te med mjölk.


Efter måltiden har jeepteamet och hälsokommitten en genomgång av något aktuellt ämne och idag avhandlades skabb. De patienter jag haft med skabb har utbredda förändringar, mycket svårare än de jag sett hemma i Sverige, så ämnet är viktigt. Diskussionerna handlar mycket om hur hälsokommittens medlemmar kan föra information vidare och följa upp behandlade fall och deras familjer.

På tisdagar har jeepteamen en genomgång på vår veranda. Där diskuteras det löpande arbetet, men vi har också en fortbildningsdel och idag pratade jag om astmabehandling. Sedan jobbade personalen en del med plantering av chamban - odlingslotten - som finns bakom huset. De har planterat majs och bönor.

1 kommentar:

  1. Vilka upplevelser! Ni har fått se mycket, även oväder verkar det som. Trevligt med lite ledigt i Påsk. Ta hand om dig. Kramar

    SvaraRadera